De Wijnboer

Blinde wijnproeverij



Stel je voor: een intieme bijeenkomst waar de zintuigen op een buitengewone manier tot leven komen. Benedickt, een ware kenner van de kunst van wijnproeven, neemt je mee op een onvergetelijke reis door zijn wereld van smaken en aroma's. Ondanks zijn eigen visuele beperking, leidt hij deze bijzondere ervaring met ongeëvenaarde passie en kennis.Terwijl deelnemers worden ondergedompeld in duisternis, worden ze aangemoedigd om volledig op hun andere zintuigen te vertrouwen. Elke slok onthult een wereld van nuances die vaak onopgemerkt blijven in een visueel georiënteerde omgeving.Benedickt deelt zijn diepgaande inzichten en begeleidt de deelnemers bij het ontrafelen van de complexe lagen van elke wijn, terwijl ze worden uitgedaagd om hun smaakzin op een geheel nieuwe manier te ervaren. Het is een avontuur dat de grenzen van perceptie verlegt en een diepere waardering creëert voor de rijkdom van het zintuiglijke leven.Een blinde wijnproeverij geleid door Benedickt overstijgt de traditionele benadering van wijnproeven en opent de deelnemers voor een wereld van mysterie en verfijning, waar de zintuigen tot leven komen in duisternis.


Ideaal voor een teambuilding, workshop, vriendinnen activiteit, vrijgezellen of gewoon voor de fun!



Blinde wijnproeverij te Knokke-Heist

Wijn en gerecht



Welke wijn gaat goed samen met welk gerecht ?

Welke wijn bij welk gerecht ?

Wat serveer ik bij ?


Er zijn een aantal algemene regels als het er op aan komt om de juiste wijn bij het juiste gerecht te serveren


We gaan altijd op zoek naar een mooie harmonie tussen wijn en gerecht

Bijvoorbeeld een licht gerecht gaan we dus altijd combineren met een lichte wijn.

We passen het karakter van onze wijn altijd aan aan het gerecht, een klassieke stevige schotel gaan we dus laten vergezellen door een volle krachtige wijn.


Eerst een aantal voorbeelden van basisregels :


Wit vlees gaan we combineren met een lichte rode wijn

Rood vlees gaan we combineren met een krachtige volle expressieve rode wijn

Foie gras gaat perfect samen met een zoete wijn maar kan soms ook met bepaalde droge witte wijn

Kazen gaan goed samen met sommige witte alsook rode wijnen afhankelijk van welke kaas je kiest



Hieronder heel wat concrete voorbeelden :


Welke wijn drinken we bij raclette ?


Een Chenin Blanc of een wijn uit de Savoye passen goed bij de vettige kaas, kies hier niet voor een te droge wijn.

Een Morgon of een Moulin-à-Vent passen dan weer goed bij de charcuterie.

Ook wijn uit de noordelijke Rhone komt hier ook zeker goed tot zijn recht, kies dan een wijn met Roussanne voor witte wijn en Syrah voor rode wijn.

Een Pouilly-fuissé uit de Bourgogne combineert ook zeer goed bij deze kaas.



Dit zijn de aanbevelingen bij raclette volgens De Wijnboer, kies je voor de klassieke raclette, ga dan voor een niet te droge witte wijn, kies je voor de raclette in combinatie met charcuterie ga dan voor een Pinot Noir of Gamay, wijnen met weinig taninne.


Appelaties die het beste bij raclette passen volgens De Wijnboer zijn :

Wijnen uit de Loire en de Savoye Côte du Rhone en Pinot Noir uit Bourgogne zijn de beste keuze volgens De Wijnboer.


Welke wijn drinken we bij charcuterie ?


Hesp, rillettes, patés, worst, salami …

Deze eten we graag bij een aperitief maar ook als tapa ‘s

Hieronder het advies van De Wijnboer :


Klassiek gaan we kiezen voor rode wijn bij charcuterie maar wees voorzichtig met krachtige rode wijnen met veel taninnes want deze taninnes kunnen zorgen voor een metalige smaak in je mond en dit willen we natuurlijk niet.

Bij zeer gezouten charcuterie kiezen we daarom vaak beter voor rosé of witte wijn.

Heb je dan toch liever een rode wijn, kies dan voor een wijn met weinig taninnes zoals een Pinot Noir of Gamay

Ga je voor gedroogde vleeswaren, rillettes, patés e.d. dan is een meer gestructureerde wijn een goede keuze, dan is een Cadillac Côtes de Bordeaux een zeer goede keuze.


Witte wijn en charcuterie ? De ideale combinatie !


We gaan hier dan voor een krachtige droge witte wijn uit Minervois, Corbières of een Pinot Blanc uit Alsace.


Rosé en charcuterie


Kies hier dan niet voor te zoete rosé, ga dan bijvoorbeeld voor een Tavel, Bandol, Cabardès, Collioure, Corbières, of Côtes-du-Rhone



Welke wijn drinken we bij Foie Gras ?


Een zoete wijn past hier zeer goed maar in bepaalde gevallen kan een droge witte wijn ook zeer passend zijn.

Kies je voor zoet ? Ga dan voor :

Jurançon, sauternes of Monbazillac.

Kies je toch voor een droge witte wijn ? Ga dan voor :

Savenières, Saumur of een Graves.

Ga je de Foie Gras bakken in de pan ? kies dan voor een rode wijn uit :

Médoc, chinon of Saumur.


Welke wijn drinken bij Baeckeoffe ?


Baeckeoffe is een gerecht met aardappelen vlees, groenten en wijn.

Baeckeoffe is een dialectisch woord uit Alsace en betekend bakkersoven.

Het is een klassiek ovenschotel gerecht met varkens- lams- en rundsvlees uit Alsace

Hier kiest De Wijnboer voor een witte Riesling of een rode Pinot Noir uit Alsace, ook een rode Bourgogne zal hier zeker tot zijn recht komen.


Welke wijn drinken we bij kaasfondue ?


Een kaasfondue schotel is vettig, vrij zout, rijk van smaak en daarom is het een ideale combinatie met witte wijn, een witte wijn met veel zuren, verfrissend,zalvend op de tong en met behoorlijk wat alcohol.

Wijnen dus uit :

Savoye : Apremont, Abymes, Roussette en Chapareillan.

Loire : Savennières, en Cheverny.

La Vallée du Rhone : Crozes-Hermitage en Saint-Peray.

Hoe zouter de kazen die je kiest hoe vettiger je wijn mag zijn, zorg ook voor wijn met voldoende kracht.


Welke wijn drinken we bij een steak ?


Hier kan je klassiek kiezen voor een wijn uit Bordeaux met Merlot of Cabernet-sauvignon, een wijn uit Saint-emilion of een Graves. Ook wijnen uit Langeuedoc of Provence zullen hier zeker niet misstaan.

Een lichte wijn met weinig taninnes zal hier niet tot zijn recht komen.

Let wel, een gegrilde steak of een steak op de BBQ vragen om een krachtige wijn met veel boddy. Eet je graag je steak saignant ga dan voor een stevige wijn met veel taninnes. Ga je voor je steak à point kies dan een rode wijn met minder uitgesproken taninnes.

Conclusie van De Wijnboer :

Rode wijnen die veel zon hebben gehad zijn perfect zoals :

Rode wijn uit Bordeaux, zowel Merlot als Cabernet-Sauvignon, Saint-Emilion of een wijn uit de Graves. Ook rode wijn uit Langeuedoc zijn hier perfect, vergeet ook de rode wijnen uit de Provence niet.


Welke wijn drinken we bij choucroute ?


NNatuurlijk gaan we bij choucroute voor een wijn uit Alsace.

Een Riesling of Sylvaner zijn ideaal.

Witte wijn uit de Loire zoals Sancerre, een Vouvray Sec of een Cheverny gaan ook goed samen met een choucroute. Liefhebbers van Bourgogne kiezen dan best voor een Petit Chablis.

Drink je liever een rode wijn bij jouw choucroute, ga dan voor een Pinot Noir uit Alsace, Touraine of Sancerre. Ook een Beaujolais bijvoorbeeld een Saint-Amour zal hier zeker niet teleur stellen.


Welke wijn drinken we bij een hartige pannenkoek ?


De mening van De Wijnboer is dat we bij een hartige pannenkoek best een wijn kiezen uit de Provence, deze zijn iets lichter en zonnig zoals Coteaux Varois en Provence of een Côte du Rhône Village.

Kies hier voor fruitige lichtere rode wijnen met minder uitgesproken taninnes.


Welke wijn drinken we bij tartiflette ?


Bij een tartiflette staat een wijn zeer goed uit Savoye zoals een Roussette, Chignin of Jongieux. Ook een krachtige witte wijn uit de Rhône staat hier goed zoals een Saint-Joseph of een Châteauneuf-du-Pape en ook Crozes-Hermitage.

Tartiflette vraagt echt om een aromatische krachtige witte wijn.


Welke wijn drinken we bij blanquette ?


Een witte Bourgogne zoals een Saint-Romain, Rully of Pernand-Vergelesses passen hier perfect even als een witte Beaujolais Saint-Amour.

Rode Bourgogne en een Saumur-Champigny uit de Loire zijn perfect volgens De Wijnboer.

Bij blanquette nemen we best een witte wijn die voldoende zuren heeft omdat dit gerecht toch wat vettig is, kies hier voor niet te krachtige wijnen om de fijne smaken van dit gerecht niet te overheersen. Druivenrassen die je best in het achterhoofd houd bij je keuze zijn : Chardonnay, Pinot Gris en Marsanne.

Wijnen die minder bij blanquette passen zijn wijnen met veel taninnes en veel alcohol.

Gelukkig heeft De Wijnboer een mooi assortiment ook met rode wijnen die passen bij blanquette zoals wijnen van de Pinot Noir uit Bourgogne die zacht en delicaat zijn.


Welke wijn drinken we bij couscous ?


Faugères, Languedoc of een saint-Chinian zijn wijnen die De Wijnboer adviseert bij jouw couscous. Een rosé die aromatisch en fruitig is.

Kies je voor een couscous met vis of enkel met groenten, ga dan voor een lichte bloemige wijn uit de Provence.

Een krachtigere rode wijn uit de Rhône past hier zeker ook bij.


Welke wijn drinken we bij paella ?


In paella zitten verschillende kruiden en texturen, het is dus niet zo eenvoudig om de juiste wijn te kiezen, maar met witte wijn zitten we al op het goede spoor.

Je kan gaan voor een witte wijn uit Languedoc, Corbières of Coteaux-du-Languedoc.

Ook witte wijnen uit Roussillon passen hier zeer goed net als witte wijnen uit Alsace en Bourgogne.

Pinot Blanc, Chasselas, chardonnay, en Aligoté

Liefhebbers van rosé wijn kiezen dan best voor Bordeaux.

Bij een paella zoeken we naar een zachte niet te geparfumeerde wijn om de combinatie wijn en gerecht goed te laten slagen.


Welke wijn drinken we bij zalm ?


Bij zalm kiezen we voor een lichte droge witte wijn, als je gerookte zalm op het menu staan hebt kies je voor een witte wijn die niet hout gerijpt is.

Bij zalm past Muscadet Sèvre-et-Maine, Pouilly-Fumé, Pinot d’Alsace of Picpoul-de-Pinet.

Ga je voor zalm met kruiden kies dan voor Menetou-Salon.

Bij zalm gaan we geen te vettige wijn serveren,zoek naar een weijn die niet te geparfumeerd is en ook geen houtlagering heeft gehad.


Welke wijn drinken we bij sushis ?


Bij sushis gaat de voorkeur uit naar witte wijn.

Witte Chablis uit Bourgogne, Pouilly-Fumé of Sancerre uit de Loire, een Pinot Noir uit Alsace.

Wil je toch rode wijn drinken bij sushis kies dan een rode Anjou uit Alsace.



Welke wijn drinken we bij varkensvlees met een caramelsaus (chinees) ?


Kies je voor rode wijn bij varkensvlees, ga dan voor een rode wijn uit La Vallée du Rhône zoals een Rasteau.

Bij witte wijn gaan we voor een jonge droge wijn zoals een witte wijn uit Languedoc, Banyuls of een Gewurztraminer uit Alsace.



Welke wijn drinken we bij Cantonese rijstschotel ?


Witte wijn uit Provence zoals Bandol of Coteaux-d’Aix zijn zeer passend.

Witte wijn uit Côte du Rhône zoals een Saint-Joseph, uit Bourgogne bijvoorbeeld een Chablis zijn ook zeer passend.

We kiezen dus voor een lichte droge weinig aromatische witte wijn met veel mineraliteit en een krachtige afdronk.


Welke wijn drinken we bij barbecue ?


De keuze van de wijn zal hier afhangen van wat je op je barbecue gaat grillen.

Kies je voor rood vlees, ga dan voor een rode wijn uit Languedoc, of een rode wijn uit Vallée du Rhône of Bordeaux

Kies je voor wit vlees, ga dan voor een rode wijn uit Bordeaux of Loire.

Ligt er worst op je barbecue kies dan een rosé uit de Loire of uit Vallée du Rhône.

Ga je voor vis op je barbecue, kies dan een witte wijn uit de Loire of Alsace.


Welke wijn drinken we bij een pizza ?


Ga je voor een eenvoudige pizza zoals een Margherita of een Quatre Fromages, kies dan voor een witte wijn uit de Loire zoals een Sancerre of een witte wijn uit Roussillon, ja zelfs een Crémant kan hier zeker ook heel lekker zijn.

Ga je voor een pizza met vlees zoals een pizza Regina of Parma, kies dan voor een Beaujolais of een roséuit Bordeaux.


Welke wijn drinken we bij lamsbout of gigot ?


Klassiek kiezen we hier voor een rode wijn uit Languedoc of Vallée du Rhône, Bordeaux zoals een Montagne-Saint-Emilion of een Lalande-Pomerol of een Côte de Nuits-Villages uit Bourgogne.

Lamsbout is een krachtig vlees qua smaak dus kiezen we voor een iets lichtere wijn die wat hout heeft gehad met tonen van rood of zwart fruit.


Welke wijn drinken we bij chocolade ?


Kies je voor donkere of melkchocolade ga dan voor een wijn uit Banyuls of ga op zoek naar een Maury.

Kies je voor witte chocolade ga dan voor een Gewurztraminer of Muscat de Rivesaltes.


Welke wijn drinken we bij risotto ?


Kies je voor een risotto met groenten, ga dan voor een witte wijn uit de Loire.

Ga je voor een risotto op basis van vlees, kies dan een rode Beaujolais, sommige rode wijnen uit Bordeaux of Loire.

Bij een risotto op basis van vis serveren we beter een witte wijn uit Alsace of Bourgogne.

Risotto met veel kruiden past dan beter bij een rosé wijn of witte wijn

Bij een risotto op basis van kaas denken we dan beter aan een witte wijn uit Côte du Roussillon.


Welke wijn drinken we bij mosselen ?


Klassiek gaan we hier voor een droge witte wijn zoals een Entre-deux-Mers uit Bordeaux.

Een Pouilly-fumé of een vouvray en zeker ook een Muscadet uit de Loire gaan ook goed samen met mosselen.

Een Chablis uit Bourgogne moet je zeker ook eens proberen net als een Riesling uit Alsace. bij jouw mosselen.

Bij moules marinières gaan we voor een droge fruitige witte wijn met wat mineraliteit.

Bij een iets exotischer mosselgerecht kan een droge witte wijn zeker passen maar daar denkt De Wijnboer eerder aan een iets fruitigere zoetere witte wijn.


Welke wijn drinken we bij een citroentaartje ?


Bij een citroentaartje gaan we rekening houden met de zuren en kiezen we voor een witte wijn uit Roussillon zoals een Muscat de Rivesaltes, een Pacherenc du Vic-Bilh uit het Zuid-Westen kan hier zeker ook bij gedronken worden net als een witte Vin Doux Naturel uit de Vallée-du-Rhône zoals een Rasteau. Vergeet hier ook niet om eens een Champagne Demi-Sec te proberen.


Welke wijn drinken we bij aardbeien ?


Drink je graag rode wijn, ga dan voor een Maury.

Ga je voor een Rosé, kies dan een Champagne Rosé of een Rosée de Schiste maar ook een klassieke Rosés d’Anjou is lekker bij aardbeien.



Welke wijn drinken we bij een gebraden kip ?


Bij een gebraden kip kunnen we zowel witte wijn als rode wijn drinken zoals een Vouvray wit of een Demi-Sec, een rode Bourgogne zoals een Pinot Noir Des Champs Fleuries,

Een salade met gebakken kip gaan we dan beter combineren met bijvoorbeeld een rode wijn uit Chinon of een rode wijn uit Languedoc.


Welke wijn drinken we bij een quiche lorraine ?


Een Quiche Lorraine is een rijk en vettig gerecht en vraagt om een lichte fruitige wijn zoals een rode Beaujolais of een lichte rode wijn uit Bourgogne of ook een Pinot Noir uit Alsacemaar ook even goed kan een rode wijn uit de Loire zeker passen.


Welke wijn drinken we bij stoofpotje van rundsvlees ?


Rundsstoofpotjes vragen naar een rode wijn met zachtere taninnes en eerder fruitig zoals een Pinot Noir uit Bourgogne, een Beaujolais of een lichte rode wijn uit Roussillon maar ook een Madiran uit het Zuid-Westen past hier heel goed bij.


Welke wijn drinken we bij een fondue Bourguignone ?


Een fondue Bourguignone is door het gebruik van olie en sauzen iets vettiger en daar moeten we natuurlijk rekening mee houden bij de keuze van onze wijn, we gaan hier best voor rode wijn uit Beaujolais of Bourgogne.


Welke wijn drinken we bij coquilles Saint-Jacques ?


Coquilles vragen net als veel andere zoutwatervis naar droge witte fruitige mineralige wijn zoals een Chablis uit Bourgogne of Bpouilly-Fuisséuit de Loire


Welke wijn drinken we bij forel ?


Forel is vaak klaar gemaakt met kruiden en vraagt daar door naar een lichte aromatische droge witte wijn zoals Côtes de Bourg, Coteaux d’Aix, we gaan hier zeker nooit een Chablis bij serveren.


Welke wijn drinken we bij osso buco ?


De kracht van het kalfsvlees en de zuren in de saus vragen naar een Bandol uit Provence of Baux-de-Provence als we kiezen voor rode wijn. Ga je liever voor een rosé, kies dan voor een rosé uit Les Côtes de Provence.